Data on valuuttaa, joka merkitään taseeseen Data on valuuttaa, joka merkitään taseeseen

By Olli Auvinen

06.06.2017

Teknologiatutkimusyhtiö Gartner (Gartner 8.2. 2017) ennustaa, että muutaman vuoden kuluessa yritykset alkavat merkitä talletettua tietoa taseisiinsa. Data on valuuttaa, joka näkyy osakkeen arvossa ja yritysten hinnoittelussa, mutta miten?

Microsoft maksoi hiljattain ammattilaisten somesta, LinkedIn:sta, 26 miljardia dollaria käteistä, eli noin 60 dollaria käyttäjää kohti. Hintaa pidettiin suolaisena, mutta todellisuudessa Microsoft osti tietopankin 450 miljoonan ammattilaisen osaamisesta (tiedosta) ja verkostoista, joissa tietoa jaetaan. Ehkä Microsoft ymmärsi jotain, mitä moni arvostelija ei nähnyt.

Vielä tänään yrityksen menestyksen määrittää se, miten taitavasti sen työntekijät – eli ihmiset - osaavat muuttaa kaikkialla vapaana olevan demokratisoidun tiedon bisnesarvoksi.

Vuoden 2017 teknologiaympäristössä datan määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Arvokkaan datan tunnistaminen, kerääminen ja sen jalostaminen liiketoimintaa edistäväksi tiedoksi monimuotoistuu, eikä ihminen yksin pysty tekemään sitä tehokkaasti.

IoT ja teollinen internet eivät ole (vain) teknologiaa

Esineiden internetistä ja teollisesta internetistä puhuttaessa huomio kääntyy herkästi teknologiaan: mittalaitteisiin, sensoreihin, laskentatehoon pilvessä ja tietoverkkoihin sekä niiden eksponentiaaliseen kehitykseen. Esineiden internetiä ei tietenkään synny ilman teknologiaa, mutta mistä todellisuudessa on kyse?

Internet of Things = Dataa josta syntyy arvoa.

Kun matkustamme Helsingistä New Yorkiin, lentokoneen valmistajalle syntyy satoja teratavuja dataa matkan aikana. Kerättyä dataa käytetään esimerkiksi moottoreiden sekä muiden osien rasituksen ja kuluman tunnistamiseen ja huoltotarpeiden ennakoimiseen. Koneiden huoltokustannukset optimoidaan, kun tiedetään tarkasti, mitkä kohteet vaativat huoltoa ja milloin. Tuotekehitys saa tukevan selkänojan tiedosta ja samalla lentoturvallisuus paranee entisestään.

Globaalit tuoteyritykset luovat sovelluskauppoja joiden päällä monet sovelluskehittäjät kilpailevat vimmatusti top-listasijoituksista. Vain suosituimmat sovellukset maksavat takaisin kehityskustannukset. Lottovoittoon tarvitaankin sitten kärkisijoitus. Sovellusalustan kehittäjät tietävät tarkalleen mitkä sovellukset kiinnostavat heidän asiakkaitaan. Uusia ominaisuuksia kehitetään tämän tiedon perusteella - usein muiden yrityksien tekemien investointien perusteella.

Positiivisimmat arviot ennustavat, että tuotantokustannukset tehtaissa voivat laskea jopa 50% datan hyödyntämisen ansiosta. Kaikki koneet – sekä lähitulevaisuudessa – autonomiset robotit kommunikoivat keskenään ja data muuttuu älykkäiksi toiminnoiksi. Parhaimmillaan tuotanto automatisoidaan lähes kokonaan ja koneet pystyvät tekemään yhdessä ihmisen kanssa parempia päätöksiä, mitä ihminen tuotantopäällikkönä yksinään.

Nämä ovat vain ilmeisesti nähtävissä olevia esimerkkejä. Data-analytiikka paljastaa jatkossa asioita, joiden olemassaoloa emme vielä tiedä. Samaan tapaan, kuten emme tienneet radioaaltojenkaan olemassaolosta ennen niiden ymmärtämistä.

IoT:ta hyödyntäville yrityksille syntyy dataa, joka on ainoastaan yrityksen itsensä käytettävissä, ei vapaasti kaikkien saatavilla. Tällä tiedolla parannetaan olemassa olevia tapoja tehdä liiketoimintaa ja sen avulla on mahdollista keksiä kokonaan uusia tulovirtoja. Menestyvien yritysten sisäisestä tiedosta ollaan kiinnostuneita, joten tietoturva nousee avainasemaan kilpailuetua varjeltaessa.

Huomenna yrityksen menestyksen ja kilpailuedun määrittää se, miten se osaa käyttää vapaasti saatavilla olevaa tietoa sekä itse kerättyä dataa, joka on jalostettu tiedoksi. Taitavasti teknologiaa hyödyntävälle yritykselle syntyy informaatioportfolio, joka merkitään taseeseen ja joka nostaa osakkeen arvoa. Datan määrän ja laadun linkittyessä yrityksen arvoon, ollaan jo tukevasti eksponentiaalisen arvonnousun polulla.