Matkustavan softakonsultin arkea Saksanmaalla Matkustavan softakonsultin arkea Saksanmaalla

By Tom Hannelius

06.09.2017

Rakastan haasteita, uusien ihmisten tapaamista sekä erilaisiin organisaatioihin ja toimintatapoihin perehtymistä. Urapolkuni on johtanut ohjelmistokehittäjästä ja tiiminvetäjästä nykyiseen tehtävääni Intopalolla, jossa autan kansainvälisiä asiakkaitamme menestymään digitalisoituvassa maailmassa.

Tällä hetkellä olen viemässä Intopalon pitkäaikaisen, maatalouskoneita ja -järjestelmiä valmistavan asiakkaan globaaleja ohjelmistojohtamisen menetelmiä uudelle tasolle. Kuten organisaatiomuutoksissa yleensä, tässäkin työssä on omat haasteensa, jotka saadaan parhaiten ratkottua kiinteässä face to face -vuorovaikutuksessa asiakkaan tiimien kanssa.

Tässä kirjoituksessa avaan hieman matkustavan ohjelmistokonsultin arkea: mitä reissaaminen on, miten yhteistyö globaalin asiakkaan tiimien kanssa toimii – ja mitä itse tästä kaikesta saan.

Ylös ennen kukonlaulua, lounas Etelä-Saksassa

Aloitin reissaamisen asiakkaan Euroopan pääkonttoriin Etelä-Saksassa vuoden 2016 marraskuussa. Aluksi hyvin epäsäännöllinen matkustelu asettui nopeasti nykyiseen malliin, jossa olen joka toisen viikon Saksassa ja joka toisen viikon Suomessa.

Tyypillinen matka alkaa kello 6.15 lennolla Pirkkalasta Helsingin kautta Müncheniin. Münchenistä vuokra-auto alle ja 1,5 tunnin ajomatka autobaanaa peltoja vilisevissä maisemissa kohti Itävallan rajaa. Perille ehdin sopivasti lounastamaan paikallisten kollegojen kanssa.

Matkantekoa helpottavat suuresti rutiinit: tutut lennot, lentokentät, tiet ja jopa vakituiseksi muodostunut hotellihuone. Kun matkanteolla ei juuri tarvitse vaivata päätään, aivot vapautuvat ajattelutyöhön tai lepäämiseen.

Kohdekaupunki on pieni tehdaskaupunki, jossa kansainvälisen suuryrityksen vaikutus on merkittävä. Vapaa-aika kuluu kuntosalilla treenaamisen, ulkoilun ja lukemisen merkeissä tai vaikkapa reissulla läheisille vuorille tai naapurikaupunkeihin.

Saksalainen työkulttuuri ja oman tiimin tuki

Saksalaiset ovat iloista, ystävällistä ja puheliasta sakkia. Vaikka saksan kieli itseltäni sujuukin kohtalaisesti, vahvan paikallisen korostuksen vuoksi saksalaisten hyvä englannin kielen taito tulee usein tarpeeseen. Stereotypia saksalaisista jämpteinä, määrätietoisina, aikataulut pitävinä ja laatua korostavina ammattilaisina pitää mielestäni hyvin paikkansa.

Tehtävässäni toimin niin ohjelmistokehittäjien, arkkitehtien, tuotepäälliköiden kuin myös tiimi- ja osastovetäjien kanssa Saksassa ja asiakkaan muilla saiteilla ympäri maailman. Ohjelmistokehittäjän näkökulmasta ammatillinen taso on hyvä ja motivaatio oppimiseen ja kehittymiseen on korkea. Yhteistyö jaettua tavoitetta kohti toimii hyvin.

Asiakkaan lisäksi, Intopalon tiimin tuki on erityisen tärkeää. Projektissa työskentelevät kollegat auttavat ja sparraavat tarpeen mukaan sekä etänä että Tampereella vietettyjen viikkojen aikana. Vuoroviikot Tampereella painottuvat suunnitteluun sekä etäyhteyksien välityksellä tehtävään tiimityöhön – eli juuri siihen, mitä globaalisti toimivalle asiakkaalle ollaan kehittämässäkin.

Tiimin tuesta puhuttaessa oman perheen kannustus on äärimmäisen tärkeää. Lapsiperheen arjessa tälläinen projekti ei olisi mahdollinen ilman täyttä perheen tuke ja isovanhempien apua – suuri kiitos sinne, minne se kuuluu!

Välillä ollaan vietetty pitempiä pätkiä reissussa koko perheen kanssa.

Tuttu näky (ja haju) näissä maisemissa. Die Kühe.

Mitä minä saan irti tästä kaikesta?

Kuten sanottu, nautin haasteista ja ihmisten kanssa työskentelystä. Aidosti kansainvälisen (tuotekehitystiimejä useilla mantereilla) yrityksen organisaatiomuutoksen konsultointi ja globaalin ohjelmistokehitysmallin luominen on valtava haaste. Työssä pääsee antamaan parastaan, ajatuksia haastetaan rakentavassa hengessä ja mikä tärkeintä, joka päivä oppii jotain uutta.

Toimin asiakasorganisaatiossa myös tuoteomistajan roolissa. Tämä mahdollistaa sen, että konsultointityö ei ole irrallista ja etäistä vaan se on osa jokapäiväistä tekemistä. Työssäni olen sukeltanut syvälle maatalousjärjestelmien maailmaan – ja niiden tulevaisuuteen. Tuohon tulevaisuuteen kuuluvat vahvasti automaatio, autonomisuus, teollinen internet, data ja analytiikka sekä yksittäisten työkoneiden liittäminen älykkääseen maatilaan kokonaisuutena. Suuri kuva tulevaisuuden ruokatuotannon kehityksestä, ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, antavat omaan työhön kontekstia ja mielekkyyttä.

Uskon vahvasti, että Intopalon kokemus tehokkaista ohjelmistojohtamismenetelmistä sekä kykymme integroitua asiakkaan organisaatioon tarjoavat konkreettista arvoa menestyksekkään muutoksen eteenpäin viemisessä. Tämä arvo tulee aikanaan realisoitumaan asiakasorganisaation työntekijöiden hyvinvointina, tiimien tehokkuutena sekä asiakkaan asiakkaiden tyytyväisyytenä.

Haluatko näköalapaikan eturivistä?

Intopalolla on tavoite ja tahto tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä globaalisti toimivien asiakkaiden kanssa. Tämä näkyy jo nyt jokaisen intopalolaisen arjessa.

Uskomme myös siihen, että asiakkaiden hyvä palvelu edellyttää myös ajoittaista fyysistä läheisyyttä heidän kanssaan. Tämän vuoksi läsnäolomme nykyisten ja tulevien asiakkaiden lähellä tulee jatkossa vahvistumaan. Seuraava askel tätä kohti on Intopalon uuden Saksan toimiston perustaminen - pysy kuulolla!

Haluatko sinä olla mukana muuttamassa maailmaa kanssamme? Pidä silmällä avoimia työpaikkojamme tai lähetä meille avoin hakemus. Haluamme kuulla sinusta!